La festa del formatge català ha tornat amb èxit després de la pandèmia. Lactium ha omplert el Parc Jaume Balmes de Vic aquest cap de setmana amb 17.000 visitants, 40 formatgeries artesanes de Catalunya i més de 250 varietats de formatge. També amb xerrades sobre el sector, degustació de fustes de formatges, actuacions i el seu esperat concurs. I ho ha fet de manera segura, amb mesures com controls d’aforament, ampliació de l’espai expositiu i agents Covid; vetllant per la sostenibilitat (reduint residus, reutilitzant espais, potenciant negocis locals…) i adaptant els seus formats, com l’Aula del Formatge i el Concurs Lactium: Formatges Artesans de Catalunya.
La guanyadora del màxim guardó del concurs ha estat la Formatgeria Xauxa, de Les Preses, creada l’any 2018. El seu formatge Glauc, fet per Paula Fonollà, ha rebut el Premi Millor Formatge Català Lactium 2021, a més del premi de millor formatge en la categoria de blaus. Es tracta d’un formatge cremós, molt amable i equilibrat, i apte per a tots els públics, que posa de manifest l’elaboració de formatges blaus a Catalunya, la qual és força nova.
A causa de la pandèmia, en aquesta 13a edició de Lactium el jurat ha fet les seves valoracions en nou tastos repartits per Catalunya les setmanes prèvies a la mostra, cosa que ha permès guanyar presència al territori i involucrar altres actors del sector formatger. Aquest és el palmarès complet del concurs de formatges artesans d’enguany, al qual s’hi han presentat més de 150 formatges:
Categoria |
Formatge |
Formatgeria |
Municipi |
Tomes de vaca i búfala |
Ceretani |
Molí de Ger |
Ger |
Tomes de cabra |
El Gran Pep |
Formatges Sant Gil d'Albió |
Albió |
Serrats i formatges de pasta dura d'ovella |
El Serrat |
Ubach Formatgers |
Vic |
Pastes àcides de vaca i búfala |
Fermió |
Formatges La Balda |
Granollers de Rocacorba |
Pastes àcides de cabra |
La Llossassa |
Formatges Cuirols |
La Nou de Berguedà |
Pastes àcides d'ovella |
Àvid |
Formatgeria La Cleda |
Canovelles |
Pastes toves de vaca i búfala |
Puigpedrós |
Molí de Ger |
Ger |
Pastes toves de cabra |
El Pla |
Formatgeria Mas Alba |
Terradelles |
Pastes toves d'ovella |
El Cuines |
Formatgeria del Miracle |
Riner |
Tupins |
Tupí de Ger |
Molí de Ger |
Ger |
Blaus |
Glauc |
Formatgeria Xauxa |
Les Preses |
Formatges de pasta cuita |
El Miner |
Formatges d'Espinelves |
Espinelves |
Garrotxa |
Garrotxa |
Formatges Blancafort |
Gironella |
Paral·lelament al concurs i en la línia de la sostenibilitat de la fira, enguany s’estrenava el Premi Formatgeria Sostenible Lactium. El guardó, que és un reconeixement a iniciatives i bones pràctiques entorn a la sostenibilitat en els processos de producció de les formatgeries, ha recaigut en Peralada-Mas Marcè, de Siurana d’Empordà. El jurat ha valorat molt positivament la seva autogeneració d’energia sostenible; la recuperació i manteniment d’una raça autòctona (ovella ripollesa); la recuperació de varietats autòctones de cereals i lleguminoses pels conreus que alimenten els seus ramats, i la participació en un projecte de xais de pastura que ajuden a netejar els boscos per evitar incendis.
Entre les novetats d’aquesta 13a edició també hi figurava el TxisBar, un espai de degustació on els visitants podien descobrir, a través de fustes de formatges, els millors formatges presents a la fira. Se n’han venut 1.500. Els visitants també han pogut gaudir de l’espai expositiu, que constitueix el mercat de formatges més gran de Catalunya, les actuacions a la part de l’escenari i les xerrades del TxisCorner. Alguns dels temes que s’han abordat en aquest últim espai són consum responsable de llet i làctics, dones mares i formatgeres, i innovació i sostenibilitat.
Pel que fa a l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat, enguany s’ha celebrat de manera online. Cadascun dels dos primers tastos/experiències ha comptat amb 30 reserves. Es rebien els formatges a casa i, via Youtube, es podia seguir el tast i conèixer-ne el relat que hi ha darrere. El dissabte que ve, 29 de maig, es farà l’última de les sessions, que consisteix en un tast de sis dels formatges guanyadors del Concurs Lactium 2021 amb la directora del certamen, Natàlia Nicolau, i l’actor Ivan Massagué, gran aficionat dels formatges.
Val a dir que, prèviament a Lactium, es va celebrar la Jornada Tècnica Professional, que va comptar amb 86 inscrits. Sota el títol “Formatgeries i sostenibilitat: reptes i oportunitats”, està en plena sintonia amb el posicionament sostenible pel qual aposta Lactium en totes les seves dimensions.
La fira és una iniciativa de l’Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà) i s’ha convertit en una cita ineludible per a professionals i aficionats del formatge i la gastronomia, així com un actiu per a la divulgació i promoció de la cultura del formatge artesà i català.
Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies
© 2024 Lasevaweb Global Web Services S.L. TOTS ELS DRETS RESERVATS