Lactium torna de nou amb èxit i de públic i bona acollida de les seves novetats

25/05/2021
2471

17.000 persones assisteixen a la mostra de formatges catalans, celebrada aquest cap de setmana al Parc Jaume Balmes de Vic

El formatge blau Glauc, de la formatgeria Xauxa (Les Preses), guanya el Premi Millor Formatge Català Lactium 2021. El nou Premi Formatgeria Sostenible Lactium recau en Peralada-Mas Marcè, de Siurana d’Empordà

La festa del formatge català ha tornat amb èxit després de la pandèmia. Lactium ha omplert el Parc Jaume Balmes de Vic aquest cap de setmana amb 17.000 visitants, 40 formatgeries artesanes de Catalunya i més de 250 varietats de formatge. També amb xerrades sobre el sector, degustació de fustes de formatges, actuacions i el seu esperat concurs. I ho ha fet de manera segura, amb mesures com controls d’aforament, ampliació de l’espai expositiu i agents Covid; vetllant per la sostenibilitat (reduint residus, reutilitzant espais, potenciant negocis locals…) i adaptant els seus formats, com l’Aula del Formatge i el Concurs Lactium: Formatges Artesans de Catalunya.

La guanyadora del màxim guardó del concurs ha estat la Formatgeria Xauxa, de Les Preses, creada l’any 2018. El seu formatge Glauc, fet per Paula Fonollà, ha rebut el Premi Millor Formatge Català Lactium 2021, a més del premi de millor formatge en la categoria de blaus. Es tracta d’un formatge cremós, molt amable i equilibrat, i apte per a tots els públics, que posa de manifest l’elaboració de formatges blaus a Catalunya, la qual és força nova. 

A causa de la pandèmia, en aquesta 13a edició de Lactium el jurat ha fet les seves valoracions en nou tastos repartits per Catalunya les setmanes prèvies a la mostra, cosa que ha permès guanyar presència al territori i involucrar altres actors del sector formatger. Aquest és el palmarès complet del concurs de formatges artesans d’enguany, al qual s’hi han presentat més de 150 formatges:

 

Categoria

Formatge

Formatgeria

Municipi

Tomes de vaca i búfala

Ceretani

Molí de Ger

Ger

Tomes de cabra

El Gran Pep

Formatges Sant Gil d'Albió

Albió

Serrats i formatges de pasta dura d'ovella

El Serrat

Ubach Formatgers

Vic

Pastes àcides de vaca i búfala

Fermió

Formatges La Balda

Granollers de Rocacorba

Pastes àcides de cabra

La Llossassa

Formatges Cuirols

La Nou de Berguedà

Pastes àcides d'ovella

Àvid

Formatgeria La Cleda

Canovelles

Pastes toves de vaca i búfala

Puigpedrós

Molí de Ger

Ger

Pastes toves de cabra

El Pla

Formatgeria Mas Alba

Terradelles

Pastes toves d'ovella

El Cuines

Formatgeria del Miracle

Riner

Tupins

Tupí de Ger

Molí de Ger

Ger

Blaus

Glauc

Formatgeria Xauxa

Les Preses 

Formatges de pasta cuita

El Miner

Formatges d'Espinelves

Espinelves

Garrotxa

Garrotxa

Formatges Blancafort

Gironella


Paral·lelament al concurs i en la línia de la sostenibilitat de la fira, enguany s’estrenava el Premi Formatgeria Sostenible Lactium. El guardó, que és un reconeixement a iniciatives i bones pràctiques entorn a la sostenibilitat en els processos de producció de les formatgeries, ha recaigut en Peralada-Mas Marcè, de Siurana d’Empordà. El jurat ha valorat molt positivament la seva autogeneració d’energia sostenible; la recuperació i manteniment d’una raça autòctona (ovella ripollesa); la recuperació de varietats autòctones de cereals i lleguminoses pels conreus que alimenten els seus ramats, i la participació en un projecte de xais de pastura que ajuden a netejar els boscos per evitar incendis.

Entre les novetats d’aquesta 13a edició també hi figurava el TxisBar, un espai de degustació on els visitants podien descobrir, a través de fustes de formatges, els millors formatges presents a la fira. Se n’han venut 1.500. Els visitants també han pogut gaudir de l’espai expositiu, que constitueix el mercat de formatges més gran de Catalunya, les actuacions a la part de l’escenari i les xerrades del TxisCorner. Alguns dels temes que s’han abordat en aquest últim espai són consum responsable de llet i làctics, dones mares i formatgeres, i innovació i sostenibilitat.

Pel que fa a l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat, enguany s’ha celebrat de manera online. Cadascun dels dos primers tastos/experiències ha comptat amb 30 reserves. Es rebien els formatges a casa i, via Youtube, es podia seguir el tast i conèixer-ne el relat que hi ha darrere. El dissabte que ve, 29 de maig, es farà l’última de les sessions, que consisteix en un tast de sis dels formatges guanyadors del Concurs Lactium 2021 amb la directora del certamen, Natàlia Nicolau, i l’actor Ivan Massagué, gran aficionat dels formatges.   

Val a dir que, prèviament a Lactium, es va celebrar la Jornada Tècnica Professional, que va comptar amb 86 inscrits. Sota el títol “Formatgeries i sostenibilitat: reptes i oportunitats”, està en plena sintonia amb el posicionament sostenible pel qual aposta Lactium en totes les seves dimensions. 

La fira és una iniciativa de l’Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà) i s’ha convertit en una cita ineludible per a professionals i aficionats del formatge i la gastronomia, així com un actiu per a la divulgació i promoció de la cultura del formatge artesà i català.

 

Compartir