LACTIUM PORTARÀ A VIC MÉS DE 20 ACTIVITATS RELACIONADES AMB LA CULTURA DEL FORMATGE CATALÀ

02/05/2019
3005

La festa del formatge català es farà al Parc Jaume Balmes de Vic els dies 11 i 12 de maig  

Lactium, la mostra de formatges catalans, tornarà al Parc Jaume Balmes de Vic els dies 11 i 12 de maig. Aquest matí, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el regidor de Fires i Mercats, Benjamí Doniga, el representant de l’Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), Lluís Mauri, i el director de Lactium, Isaac Gelabert, han presentat, al restaurant Devici de Vic, una nova edició d’aquest mercat de formatges, que és el més gran de Catalunya. Al Lactium 2019 s’hi podran degustar i comprar més de 200 formatges de 40 formatgeries, i gaudir de més de 20 activitats relacionades amb la cultura del formatge com tasts guiats, presentacions, una jornada tècnica i el prestigiós Concurs Lactium.

Anna Erra ha destacat que “Lactium es consolida en una ubicació que reforça el paper cohesionador der riu Mèder, i és una mostra que aposta pel producte català, de kilòmetre zero, amb un impacte econòmic per Vic d’un milió d’euros, retornant 12 euros per cada euro invertit”. Per la seva part, Benjamí Doniga ha afirmat que “és una fira que creix en cada edició, amb molta projecció de futur, i que posiciona Vic en el mapa d’esdeveniments gastronòmics  de qualitat”. En aquest sentit, Lluís Mauri ha explicat que experts gastronòmics europeus consideren que Catalunya és una autèntica revolució com a país formatger, ja que fa 30 anys hi havia molt poca producció de formatges artesans i actualment s’hi elaboren 300 tipus de formatges diferents. Mauri ha afegit que “això és molt singular, i creiem que és important donar a conèixer tota aquesta feina al nostre públic, per després poder créixer a fora”. Isaac Gelabert ha remarcat que “el nostre principal objectiu és divulgar la cultura del formatge artesà i posar de manifest el relat únic que hi ha al darrera de cada un d’ells ”.

La mostra s’ha convertit en punt de trobada professional, amb activitats adreçades al sector formatger com la jornada tècnica que es farà divendres al Sucre amb el títol Com valorem un formatge; gaudir i transmetre l’anàlisi organolèptica, i el Concurs Lactium, que reunirà a Vic a més de 70 experts del formatge, que avaluaran més de 150 formatges i que aquest any amplia el seu nombre de categories, passant de 9 a 14.

Lactium també ha aconseguit esdevenir la mostra de referència dels aficionats al formatge i la gastronomia, que podran participar en múltiples activitats com el Rock & Txis, una proposta per sopar el dissabte a la nit a partir d’una oferta de 40 tapes amb formatges i música en directe,  els tasts de l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat, que presenta un programa amb 10 activitats per gaudir de manera lúdica del formatge i altres productes agroalimentaris, el Txis-Corner, amb la presentació de projectes i formatgeries singulars combinats amb actuacions i activitats  per a públic familiar, i l’espai Benvinguts a Pagès-Fet a Osona, amb activitats per la quitxalla relacionades amb la pagesia i una oferta de productes agroalimentaris i turístics d’Osona Turisme.

La presència expositiva comptarà amb la participació de 39 formatgeries artesanes catalanes, 8 osonenques, i la Formatgeria Convidada Lactium 19, que en aquesta edició serà la Quesería Jaramera de Torremocha de Jarama (Madrid).

Un any més, l’oferta formatgera es complementarà amb la presència dels Amics del Formatge, una selecció de productes agroalimentaris com la cervesa artesana, el vi, les conserves o la IGP Llonganissa de Vic.

Segons l’estudi econòmic encarregat al 2018, gairebé 13 mil persones van visitar Lactium en l’edició passada, que va tenir un impacte econòmic d’1 milió d’euros, amb un retorn de 12,1 euros per cada euro invertit. També destaca que els visitants van donar una puntuació de notable alt (8,3) a la valoració global de l’esdeveniment.

Aquesta mostra està co-organitzada per OFIM (Organisme Autònom de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic) i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà),  i compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de PRODECA, l’agrupació de ramaders i formatgers Llet de Cabres Catalanes i l’empresa Bonpreu-Esclat.

Compartir